De kans is groot dat u er wel eens van gehoord heeft. De BPM. Vooral wanneer u een lease auto rijdt of een wel eens een jong gebruikte of nieuwe auto heeft gekocht is de kans groot dat de term u bekend is. Wij bij Vectus Lease merken echter dat er toch nog veel vragen zijn omtrent de BPM.  Vandaar een artikel met alle antwoorden op de vraag, wat is BPM?

 

Wat is BPM?

BPM staat voor Belasting personenauto’s en motorrijtuigen. Deze belasting heft de Nederlandse staat over personenauto’s motoren en in sommige gevallen bestelauto’s. Deze belasting betaald u wanneer u een nieuwe auto koopt of een gebruikte auto vanuit het buitenland naar Nederland haalt. De BPM wordt berekend door middel van het meten van de CO2 uitstoot en de catalogusprijs van de auto. De combinatie van deze gegevens komt tot een BPM bedrag welke over de auto moet worden betaald.

Auto uit het buitenland

Wanneer u een auto uit het buitenland importeert en op Nederlands kenteken zet bent u verplicht om het resterende BPM bedrag af te dragen. Om dit te berekenen wordt er een afschrijvingstabel gebruikt. Elke auto in Nederland schrijft in 20 jaar het gehele BPM bedrag af. Importeert u dus een auto van 5 jaar oud dan hoeft u dus niet het complete bedrag te betalen.

Exporteert u een auto naar het buitenland dan kunt u bovendien het resterende BPM terug krijgen.

Kan een auto BPMvrij zijn?

Een veel gehoorde vervolg vraag na wat is BPM is de vraag of een auto ook BPMvrij kan zijn. Het antwoord is ja. Elk jaar maakt de Nederlandse regering nieuwe regels voor de eisen aan de BPM. De auto’s veranderen namelijk en de regering past hier elk jaar nieuwe regels op af. Op dit moment geldt de regel dat wanneer u een auto met 0% CO2 uitstoot aanschaft u geen BPM hoeft af te dragen. Dit geld voor auto’s zonder verbrandingsmotor. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Tesla of de Nissan Leaf. Dit zijn auto’s zonder vebrandingsmotor, aangedreven door elektra en hebben daarom geen uitstoot.

Heeft de BPM betrekking op mijn bijtelling?

De BPM heeft zeker betrekking op uw bijtelling. De BPM zit namelijk verwerkt in de catalogusprijs. En hoe hoger de totale catalogusprijs hoe hoger uw bijtelling uitvalt.

Meer vragen over de bijtelling? Hier vind u ons artikel over bijtelling

 

WLTP

Vanaf September 2018 is de WLTP van toepassing op alle nieuwe toelatingen van auto’s in Nederland. Hierdoor komen sommige auto’s hoger uit de test. Dit resulteert in dat geval in een hoger BPM bedrag.

Wilt u hier meer over weten? Lees dan ons artikel over de nieuwe WLTP-regeling.

Wat is de WLTP?

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.